הגוף שלנו, מכונה חכמה.

שילוב גוף ונפש, מה זה בכלל אומר?
בתור מישהי שלמדה פיזיותרפיה, אני מגיעה מתחום מאוד פיזי, אבל היה חסר לי משהו והתחלתי לשאוף להכיר יותר את הנפש ולשלב בינהם .  למה?

לאחרונה משהו גרם לי לעצור ולהרהר עם עצמי. אני רואה המון התעסקות סביב הנפש – עד שלעיתים זה נראה שהגוף כבר פשוט לא מקבל מספיק מקום. הגוף הוא מכונה מופלאה, שנוצרה בצורה מדויקת ומיוחדת לכל אחד ואחת מאיתנו. זוהי לא קליפה – יש לו תפקיד כבוד בחיים שלנו.
יש לנו המון מה ללמוד עליו, יש בו עומקים שיכולים להפתיע אותנו, יכולות שיכולות להדהים אותנו – האם אנחנו שומרים עליו מספיק? 

פיטר גבריאל שר "הגוף שלי הוא כלוב, המונע ממני לרקוד עם מי שאני אוהב, המיינד שלי מחזיק במפתח". במבט ראשון, משפט כזה מרתיע אותי, אך לצערי זוהי סוג של אמונה שהתפתחה לאורך השנים – בנוגע ליחסים שבין המכונה (הגוף הפיזי) לנשמה לבין חומר לרוחניות. 

במקום להגיע לאיזון ביניהם, רבים נעים לקיצון השני – בו הם מזניחים את הגוף ואף רואים בו משהו שקולע אותם או מגביל אותם.
מה הוא בעצם הגוף? האם הוא רק ביטוי לאישיות שלנו או חלק ממכניזם הרבה יותר מורכב?
שאלות רבות מאין אלו נשאלו לאורך הדורות, ע"י פילוסופים ומדענים – ללא תשובה חד משמעית. 
למרות שיש משפט אחד שהרב מסכימים עליו – נפש בריאה בגוף בריא. 

בכתבה של רב בישיבה בארצות הברית, הוא מספר כי התחיל לרוץ לצורכי בריאות והצליח להשיל מעליו כ-40 קילו, הודות לריצה הקבועה. https://www.ou.org/life/health/physical-health/why-do-i-feel-guilty-when-i-exercise-pesach_sommer/
מה שמעניין שעל אף ההצלחה שלו, הוא חש רגשות אשם, חלק מהסיבות לכך הן: "בזבוז זמן שיכול היה להקדיש לדברים אחרים, התובנה שהגוף נמצא במאבק מול הנפש והקדשת זמן לצורכי הגוף הוא בעצם כניעה ליצר הרע" 

בסופו של דבר הכותב מתאר שמה שגרם להפסקת אותם רגשות אשמה הייתה ההרגשה שעם התקדמות בריצה הוא גם מצליח לחשוב ביתר בהירות ובמילים שלנו "נפש בריאה בגוף בריא".

כאשר הגוף שלנו פועל כראוי ואנחנו לא מרגישים תחושות אי נעימות או כאב, אנחנו יכולים להתפנות להתפתחות אישית והתודעה. לחילופין, כאשר הגוף שלנו חלש, קשה לנו להתרכז בכל דבר אחר שזה לא הגוף. לכן, ישנה חשיבות גדולה לשמור עליו ולהקדיש לו זמן ותשומת לב. 

כמו כן, פסיכולוגים הצליחו להראות קשר בין הקשבה לצרכי הגוף ומודעות טובה יותר לרגשות והצרכים הפנימים שלנו. מעבר לזה – ע"י שילוב שיטות כמו פסיכותרפיה של הגוף, ניתן לטפל בספקטרום הרגשי של האדם – כולל דיכאון וחרדה. שכן הגוף שלנו יכול "לדבר" אלינו ולתת לנו את הרמזים של מה שאנחנו צריכים.

כלומר, דרך הגוף אנחנו יכולים להגיע לאיזון פנימי והרמוניה, כפי שגם בכיוון ההפוך, עבודה עם הנפש, יכולה לטפל בבעיות גופניות המופיעות. 

הנקודות הבאות שאזכיר, מוכרות לכן. אז שמה אותן פה לתזכורת – ולאפשר לכל אחד מאיתנו לבדוק עם עצמו, האם משהו מזה מדבר אלינו ואנחנו צריכים לתת לו יותר דגש ביום יום.

  1. מנוחה חשובה ושינה הם חשובים והעדר שלהם עלולים להביא ללחץ ותפקוד לקוי של הגוף, במידה ולא נשים לב ונדחוף חזק מידי – כי נרצה להספיק יותר, נביא את הגוף למצב שהוא יפסיק לתפקד ואף תחושות חולי. 
  2. שתיית מים מספקת. גוף האדם מכיל כ 60 אחוז מים, שהתאים שלנו לא יכולים לתפקד בלעדיהם. רצוי שמרבית המים שאנו שותים במהלך היום יהיו נקיים ולא ממותקים.
    טיפ: לכל דבר בחיים שלנו יש תדר, כדי לעלות את תדר המים או המזון שאנחנו מספקים לגוף שלנו, אמצו הרגל של הודיה וברכה לפני שתיה או אכילה. הדבר מאפשר לנו גם להיות יותר מודעים למה שאנחנו צורכים וגם לשנות את התדר לגבוה וחיובי יותר. 
  3. אוכל בריא – זו לא מילה גסה. אנחנו חיים בעולם של שפע, כיוון שרובנו לא נזירים, אין שום בעיה שנהנה מהשפע הזה ונהנה מהאוכל (זה אפילו רצוי). יחד עם זאת שימו לב שגם אם אנחנו אוכלים פה ושם "אוכל פחות בריא או מתועש", רב התזונה שלנו מאוזנת ומספקת את הויטמינים והמינרלים שאנחנו זקוקים שלהם.
    טיפ : הכי כיף ביחד – שימו לכם למשימה לאכול בריא עם בן משפחה או חבר, כך תוכלו לדרבן אחד את השני . טיפ 2 – סגלו הרגל לשאול את עצמכם – האם אני נהנה מהאוכל? או אוכל בגלל סיבה שאינה קשורה לרעב או הנאה. 
  4. טיפול בגופנו עם משהו נעים ושימושי כמו עיסוי, הליכה בחוף ים או שהיה באמבטיה מפנקת – יביא לתועלת רבה לגוף. 

עבודה גוף – נפש, זה לא רק לשאול. "מה במחשבה שלי/אמונה שלי/דפוס שלי, מביא לכאב או מחלה כזאת או אחרת" –  אלא גם איזו התנהגות לא בריאה או חוסר תשומת לב בגוף שלי, גורמת להרגשה הרגשית או הנפשית שאני חש ולא מרוצה ממנה". 

כפי שאמרנו גוף ונפש – הם קשורים ואסור לנו להתעלם מהצרכים הגופניים,אם מה שאנחנו רוצים זה חיים טובים ושמחים.

Spread the Light