You are currently viewing החיבור בין זכרונות לחוש הריח

החיבור בין זכרונות לחוש הריח

ריח של הגשם הראשון פה אצלנו, היה אחלה מוטיבציה לכתוב את הפוסט הזה. הוא הזכיר לי כמה ריח משחק תפקיד חשוב בחיי וכמה אני מחוברת לזיכרונות העולים מתוכי כאשר אני מריחה ריח מוכר. לעיתים, זה אפילו מרגיש שהריח עצמו הוא זיכרון ושנייה אחרי אני לא בטוחה אם הוא באמת היה פה, או שדמיינתי (\נזכרתי בו). 

חלק מהריחות מזכירים לנו נשכחות וחלקם ממש מעלים בנו תחושות שונים. של ציפייה, התלהבות והקלה. ריח של נקטרינות תמיד כנראה יעלה בי זיכרונות ילדות (כי ברוסיה תמיד היו קונים אחת שתיים כדי לחגוג את השנה החדשה) וריח של מרכך כביסה של תינוקות (שאנחנו מזמן לא משתמשים בו, יעלה בי את החודשים הראשונים שלי עם הבת הבכורה).

על אף העובדה שאנחנו נוטים להסתכל על תמונות כדי להיזכר בעבר, הריחות למעשה עוזרים לנו טוב יותר לזכור.

מה קורה כאשר אנחנו מריחות?

נוירוני הריח בחלק העליון של האף מייצרים אות המועבר למוח לאורך עצב הריח. החלק במוח שמגיע אליו בהתחלה נקרא “olfactory bulb” שמעבד את האות ולאחר מכן מעביר מידע על הריח לאזורים אחרים הקשורים אליו באופן הדוק, הידועים ביחד בשם המערכת הלימבית.

המערכת הלימבית מורכבת מקבוצה של מבנים במוח הנחשבים על ידי מדענים כמי שמשחקים תפקיד מרכזי בשליטה במצב הרוח, בזיכרון, בהתנהגות וברגש.

לעתים קרובות הוא נחשב לחלק הישן, או הפרימיטיבי, של המוח מכיוון שאותם מבנים היו נוכחים במוחם של היונקים הראשונים. הידיעה הזו עוזרת לנו להבין מדוע לריח יש תפקיד כה חשוב בזיכרון, במצב הרוח וברגש.

חוש הריח קשור קשר הדוק לזיכרון, כנראה יותר מכל חוש אחר שלנו. אלה עם תפקוד מלא של הריח עשויים להיות מסוגלים לחשוב על ריחות המעוררים זיכרונות מסוימים; ריח של בוסתן בפריחה מעלה זכרונות מפיקניק ילדות, למשל. זה יכול לקרות לעתים קרובות באופן ספונטני, כאשר ריח משמש כטריגר להיזכר באירוע או חוויה שנשכחו מזמן. מרסל פרוסט, בספרו “A Recherche Du Temps Perdu”, (מתורגם כ”זיכרון של דברים בעבר” או “בחיפוש אחר זמן אבוד”), כתב כי ביס מעוגת מדלן הזכיר היטב זיכרונות ילדות של דודתו שאפתה אותה עוגה בדיוק לפני היציאה למיסות של ימי ראשון (בכנסייה).

בנוסף להיותו החוש המקושר ביותר לזיכרון, ריח הוא גם מאוד רגשי. תעשיית הבשמים בנויה סביב הקשר הזה, כשבשמים מפתחים ניחוחות המבקשים להעביר מגוון עצום של רגשות ותחושות; מתשוקה לכוח, חיוניות לרגיעה.

ברמה האישית יותר, ריח חשוב ביותר כשמדובר במשיכה בין שני אנשים. מחקרים הראו שריח הגוף שלנו, המיוצר על ידי הגנים המרכיבים את מערכת החיסון שלנו, יכול לעזור לנו לבחור בתת מודע את בני הזוג שלנו. כמה מדענים חושבים שהנשיקה התפתחה מהרחה; הנשיקה הראשונה היא בעצם התנהגות ראשונית שבמהלכה אנו מריחים וטועמים את בן הזוג שלנו כדי להחליט אם הם מתאימים. ממש כמו נשיקת אפים של חתולים. 

סביר להניח שחלק גדול מהתגובה הרגשית שלנו לריח נשלט על ידי אסוציאציות, דבר שמתבסס על העובדה שלאנשים שונים יכולות להיות תפיסות שונות לחלוטין של אותו ריח. קחו למשל בושם; אדם אחד עשוי למצוא מותג מסוים ‘עוצמתי’, ‘ארומטי’ ו’עמוס’, כשאחר יתאר אותו כ’מכריע’, ‘חולני’ ו’מעורר בחילה’. עם זאת,  ישנם ריחות מסוימים שכל בני האדם מוצאים דוחים, בעיקר משום שהם מזהירים אותנו מפני סכנה; ריח של עשן, למשל, או של אוכל רקוב.

בהתחשב בעובדה שחוש הריח שלנו ממלא בבירור חלק חשוב בפן הפסיכולוגי שלנו, בנוסף להיותו אחת מחמשת הדרכים שבהן אנו מתחברים עם העולם הסובב אותנו, להיעדרו יכולה להיות השפעה עמוקה. הסובלים מאנוסמיה (איבוד חוש ריח) מדברים לעתים קרובות על תחושת מבודדות וניתוק מהעולם הסובב אותם, וחווים ‘הקהה’ של הרגשות. אובדן ריח יכול להשפיע על יכולת האדם ליצור ולשמור על קשרים אישיים קרובים ועלול להוביל לדיכאון. סוגיה חשובה כאן היא העובדה שאובדן ריח אינו נראה לכולם מלבד המטופל; איך תדע שפגשת חולה באנוסמיה אלא אם כן הם בעצמם סיפרו לך? זו אחת הסיבות, לצד חוסר ההבנה הכללי של ההשפעה שיש לריח על חיינו, מדוע אנוסמיה מעולם לא זכתה לתשומת לב רבה – אתה באמת לא יודע מה יש לך עד שהיא נעלמת.

אם נחזור לנקודות שהועלו על הקשר החזק בין ריח לזיכרון, ניתן לראות שאיבוד חוש הריח יכול לגרום לאובדן של מסלול סנטימנטלי חשוב לזיכרונות.

מחקרים הראו שאובדן תפקוד הריח יכול להיות אינדיקטור למשהו חמור בהרבה. אובדן ריח מתרחש גם עם מחלת פרקינסון וגם עם אלצהיימר, ומחקרים הצביעו על כך שחוש ריח מופחת יכול להיות סימן מוקדם להופעת שני המצבים, המתרחש מספר שנים לפני התפתחות בעיות מיומנות מוטורית. 

זיכרונות הקשורים לריח הם מיוחדים מכיוון שהם יכולים לעשות יותר מאשר רק להחזיר אותנו לתקופה אחרת בחיינו. הם יכולים לשפר גם את הבריאות שלנו.  זיכרונות נעימים מכניסים אותנו למצב רוח טוב, והיותנו במצב רוח טוב עוזר להפחית מתח. מתח יכול להופיע בגופנו כדלקת – סימפטום נפוץ בחלק גדול מהמחלות.  לכן, כאשר זיכרונות הקשורים לריח מפחיתים את רמות הלחץ שלנו, אנו נרגעים, והבריאות הפיזית שלנו משתפרת.

בנוסף לשיפור הבריאות הפיזית שלנו, זיכרונות הקשורים לריח יכולים לשפר את בריאותנו הנפשית. יתרונות בריאות הנפש של זיכרונות אלה כוללים חיזוקים להערכה העצמית, שיפור אינטראקציות חברתיות ותחושת אופטימיות. הוכח כי זיכרונות הקשורים לריח גם מעוררים ביטחון עצמי ומוטיבציה. 

בנוסף, ניתן להשתמש בריחות כדי לשפר את הזכרון ויכולות הלמידה שלנו. אם אני מריחה את אותו ריח כשאני לומדת וגם במבחן עצמו, יש לי סיכוי טוב יותר לזכור את מה שלמדתי. לדוגמה, אם את משתמשת בשפתון בריח ורדים בזמן הלימודים, אל תשכחי לשים אותו גם לפני המבחן.

טיפ – ריח רוזמרין בעל סגולות לחיזוק ושיפור הזיכרון ופעילות מוחית. ניתן לשלבו בזמן למידה, לשים בתוך מבער\להריח מהבקבוק ובעצם להגביר את האפקט של חוש הריח שלנו. 

מרחב ריפוי בווטאפ

קבוצת מסרים קבוצתיים ואישיים , ברכות ותדרים מרפאים. מטרתה לתמוך בתהליכים התפתחות אישיים ורוחניים.
הצטרפי אלינו כדי לקבל עדכונים על מדיטציות, מאמרים חדשים ועוד שלל הפתעות.

למעבר לקבוצה – לחצי פה או על התמונה עם הנר 

Spread the Light